19 Nisan 2012 Perşembe

SİYASET-POLİTİKA FARKI

 
Siyaseti, yönetme sanatı olarak tanıtıyor uzmanlar.İnsanları yönetme,idare etme sanatı.

Bir tarafta seçkinler yani seçilmişler,öbür tarafta seçmenler.

İnsanlık tarihi siyasi çekişmelere arena olmuştur hep.Allah'ın seçtiği ve eşref-i mahlukat olarak yarattığı Adem(a.s.)e isyanla başlamıştır bu çekişme.Mücadeleyi seven,tartışmayı,çatışmayı seven insan var oldukça,bu gelenek de devam edecektir.

Siyaset,amaçla anlam kazanır.Hedefe götüren araçlarla anlam kazanır.Hakkı tespit edip ikame etmek,Adaleti yerleştirmek için yapılan mücadele,bir peygamber geleneğidir.Bu açıdan bakıldığında,siyasetin içinde yer almak Mü'min için zarurettir.Çünkü Mü'min için hayat,iman ve mücadeledir.Fitne kalmayıp,din sadece Allah'ın dini oluncaya kadar çalışmak,Yaratıcının inanandan istediği bir yaşam düsturudur.

Politika da bir sanattır.Bir idare şeklidir.Menfaatin,tarafgirliğin,rant ve haksızlığın temel faktör olduğu bir sanat.Politika sanatkarlığı,bir şeytan geleneğidir.Bir illüzyon ve uyutma geleneği.Aydınlıkları karanlıklara götüren bir seyri vardır politikanın.Orada,güç ve iktidar sahipleri haklıdır hep.Tebaanın sadece uyma,itaat etme hakkı vardır.Aksi davranış bir bozgunculuk ve ihanet olarak değerlendirilir.

Kuvveti putlaştıran tüm yöneticilerin yaptığı,siyaset değil,sadece politikadır.

İnsanlık tarihi içerisinde zaman zaman yer değiştirir yönetimler.Peygamberin ve O'nu örnek alan liderlerin iktidarında hep siyaset vardır.Yönetenler tek yüzlüdür hep.Yüzü kalbini çağrıştırır,Özü ve sözü birdir siyasetçinin.

Ne zaman ki,insan yozlaşır,öz ve benliğini kaybeder,menfaat ve şöhret amaç olur,işte o an dönüş başlar politikaya.Bir U dönüşüdür bu.Dün söylediğini bugün unutturacak,dün inandığını bugün inkar edecek bir dönüş.

Müslümanların siyasete bigane kalmaları da bir bakıma politikaya dönüşüme zemin hazırlamaktır.Ortak olmaktır yapılacaklara.

İslam’ın bir devlet düzeni olduğunu,tüm varlığıyla hayatın her alanında yaşanabilecek bir din olduğunu unutmamalı Müslümanlar.Alternatifi olmayan bir hayat felsefesi çizmiştir insanlığa.O çizgiden sapanlar,kendilerini de kaybetmiş,kendi elleriyle kendi sonlarını hazırlamıştır.

Öyleyse,yıpranmış,adeta yok olmaya yüz tutmuş siyaseti yeniden hayatın bizzat içine sokmak durumundayız."Hayra çağıran,iyiliği emreden,kötülükten sakındıran" bir ümmet olmanın yolu da buradan geçiyor.

Haydi,kendimizi ve düşüncelerimizi politikanın kirlerinden arındırmaya.

Haydi,adil bir siyaseti mümkün ve yaşanılır kılmaya.

Allah yar ve yardımcımız olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder